Portland Renovations General Contractor

Swipe photo to see more

Context

A family of four had outgrown their home and were consistently hampered by the awkward one-way flow of the interior spaces, making circulation and furnishing challenging. A direct connection to the south-facing backyard was nonexistent.

Response

An addition only ten feet deep along the entire width of the south side made the most of its adjacency to the existing spaces. By placing and concealing a structural beam where the old back wall once was, the old wove seamlessly into the new, creating a large public space with dramatic new windows along the entire south wall. The new mudroom and cleverly-located walk-through bath allowed basement access to remain direct. A contemporary bent to this design lent a feeling of simplicity and light to the new space

Renovation

The renovation of this structure extended to include about 2/3 of the main level.

In Town

This home sits within a densely settled Portland neighborhood, within walking distance to local shops and schools.

Renewable Materials

Many of the materials used in this home are made from recycled content, and are environmentally friendly.

Water Conservation

Faucets have been installed that use significantly less water than typical faucets. Also included are rain barrels off the back gutter of the new roof for water reuse.

Energy Efficient

This house uses strategies such as passive solar, spray foam insulation, and higher-performing windows and doors to increase comfort and significantly reduce heating costs.