White Mountain View

Warren Williamson Construction General Contractor

Photography by Trent Bell

Context

An existing pasture high on a hill in Western Maine with dramatic views towards the Presidential Range.

Response

We oriented a classic high pitch gable roof towards the grand western views, and opened the house towards the southern warmth with shed dormers. Deep overhangs on the lower roofs give shelter to the animals in winter and create a shady spot to watch the sunsets.

The house is clad in a mix of traditional clapboards and stained shingles, differentiating the habitable space from the storage areas.

Renewable Materials

Locally milled framing lumber and pine T&G ceilings, Canadian NordicLam black spruce engineered beams.

Sustainable Landscape

All roads and construction kept to the edges of the site to maintain the existing pasture and farmland.

Energy Efficient

Exterior foam board combined with 5 1/2" of cellulose insulation allow a dramatic increase in comfort along with affordable long-term energy bills along with a radical reduction in the heating equipment size and cost.

Award Winning

myMarvin Architect's Challenge 2011
2012 AIA Maine Design Award