Maine Life Homes General Contractor

Images © Sandy Agrafiotis

Swipe photo to see more

Context

An old neglected structure within an exclusive, intimate Cape Elizabeth, ME neighborhood was torn down to its foundation. The new owners wanted to maximize new structure because of the incredible ocean views, but were limited to the existing structure's footprint and volume. They presented the concept of a "boat form" due to the proportion of the house and the way that it faced the water.

Response

The new home rises three stories culminating in a dramatic party room on the top floor, just below the cupola, masquerading as a captain's bridge at the bow of a ship. Views from this spot carry deep into Casco Bay and the islands within. The lower level is completely opened up to allow water views deep into the space. A drive-through garage makes the most of this tight site.

Renovation

The new structure sits atop an existing footprint of the old cottage, exceeding its volume by just under the maximum allowable 30%.

In Town

Within walking distance to the village of South Portland, Maine.

Award Winning

This house was featured in the June 2008 issue of Portland Magazine.