CSI Builders General Contractor

Jon Meade Concrete Artisan

Images © Eric Roth Photography

Swipe photo to see more

Context

This 1920's home in Portland's Deering district had a layout that was antiquated and barely usable by its new owners. They wanted more connection between the now-compartmentalized living room, dining room and kitchen, as well as more natural light. They were concerned that an addition on the back of the structure would diminish their valuable remaining garden space.

Response

A major bearing wall was removed on the lower level and replaced by a flush steel beam, completely opening up he entire first floor. The existing chimney was exposed and repointed, enhancing the house's original character and serving as the hub of the new main open space. A new polished concrete countertop acts as the centerpiece, tying together all the rooms. It seems to float, defying its apparent mass and allowing the views to continue uninterrupted through the entire house. No additional square footage was added and the clients' spacial goals were met.

Renovation

The original home was built c.1920. This remodel represented the first major change to the original structure.

In Town

This home is in Portland's tightly-knit Deering neighborhood.

Renewable Materials

Countertops included environmentally sensitive Richlite, as well as concrete.

Budget / Economy

The entire project was completed for under $60,000 without necessitating any additional work to the exterior of the house.

Award Winning

This project was published in the Boston Globe in 2005.