Redfern Development Development & Construction

Harborview Townhomes | Kaplan Thompson Architects

Harborview Townhomes | Kaplan Thompson Architects

Harborview Townhomes | Kaplan Thompson Architects

Harborview Townhomes | Kaplan Thompson Architects

Harborview Townhomes | Kaplan Thompson Architects

Harborview Townhomes | Kaplan Thompson Architects

Harborview Townhomes | Kaplan Thompson Architects

Harborview Townhomes | Kaplan Thompson Architects

Harborview Townhomes | Kaplan Thompson Architects

Harborview Townhomes | Kaplan Thompson Architects

Images © Trent Bell Photography

Swipe photo to see more

Context

We were approached by Redfern Properties, a local innovative development company, to design an urban townhouse building. They were renovating a 19th century brick building in the West End right above Portland's working waterfront, which sat next to a buildable lot with harbor views.

Their concept was a unique seven-unit townhouse building that would provide glamorous city living: close to restaurants, the ocean, work and all the good things in city life.

Response

Townhouses have several design elements that provide great living: private entrances, individual back yards, low energy use due to shared walls and no one living above or below you. We took this opportunity to give every unit in the building individual character, balconies and roof decks whenever possible, spacious ceiling heights throughout the building, and a variety of roof lines to liven up the building form.

The units were designed with the concept of a "lobster roll", a Maine tradition that puts the best stuff in the middle of the sandwich. We raised the living areas and kitchens up to the second floor, giving more light, views, privacy and openness on this critical living space, with spare bedrooms, offices and exercise spaces on the lowest level, and the master suites high in the sky, with the most privacy and best views.

The building has a modern exterior palette of natural wood and architectural metals at entrances and walking areas, with smooth panel siding and color accents on the upper elevations. All units have expansive windows and doors bringing the outside into the living spaces as much as possible.

In Town

In the heart of the city.

Renewable Materials

Local Maine wood framing throughout, with eastern white cedar accent panels and trim.

Water Conservation

Low-flow plumbing fixtures throughout. Low-water use and maintenance landscaping.

Budget / Economy

Unit costs are surprisingly affordable for the style and uniqueness of the building. Built at market rate, with no subsidy or tax advantages.

Sustainable Landscape

All landscape design by Soren Deniord Design Studio, using native plantings, low-water use and easy maintenance.

Energy Efficient

Extremely high performance building shell, with thick, well insulated walls, floors and roofs. Comfortable, warm units due to the high quality insulation and construction methods. We expect the building to use 50% less energy than a typical building of this type, allowing heating costs to stay under $750 per year to ensure lifetime affordability.

Award Winning

AIA New England 2013 Design Merit Award
2015 Maine AIA COTE Merit Award | Multi-Family