Phil Kaplan General Contractor

Colorado Choice Builders Inc Construction Management

Swipe photo to see more

Context

This wooded, remote mountain site in the foothills of Boulder, Colorado, featured an enormous natural rock outcropping with a dramatic sheer face (popular with the local climbers). The couple wanted an equally dramatic home that would take advantage of the 180-degree views of the city below and plains beyond integrating directly with the adjacent rock formation and mature evergreens.

Response

The home is composed of a series of nine forms - each with its own shed roof - both curved and flat, offset from each other height-wise to reflect the dynamic natural forms of the adjacent rocks. The structure is set between the larger outcropping and a smaller, more immediate grouping, which dramatically obscures the form from approaching visitors until they turn the final corner. The two roof slopes, distributed among the forms reflect the direction of each flanking natural mass, and can be accessed and traversed for the ultimate mountain experience. Light spills in all sides of the central 'spine' - characterized by over 200 windows. This transparency seems to bring the outdoors in. Stainless steel cabinetry, red sandstone and trim-free openings with drywall returns and bull-nose corners characterize the distinct, yet regionally inspired interiors.

Budget / Economy

This project, General Contracted and partially built by the Owner, came in for just over $100/SF.

Sustainable Landscape

This project keeps site disturbance to a minimum, uses native, drought tolerant plants and eliminates all water-thirsty grass from the site. Only pervious paving or gravel has been used.