Swipe photo to see more

Context

A classic Maine Farmhouse in Nobleboro with unfinished ell and detached barn needed to be updated. The clients' mission was to get the rustic but dark and compartmentalized structure to somehow become bright and airy, with a clean, minimal bent. They were insistent that the new structure have large amounts of warmth to link it both visually and emotionally it to the beloved, and partially reconstructed barn.

Response

The second floor is to be removed in the main living space to allow oversized gable windows to beam hoards of natural light deep into the old space. Gathered artifacts and reclaimed boards from the old barn will help the new space anchor itself into the classic and endearingly antiquated context. A new ell is to be constructed in a slightly better position to allow better views from the living room, while still retaining ideal exposure for a new studio and screen porch.

Renovation

The old house is to be saved by recladding the walls and roof and adding additional insulation to create thermal breaks surrounding the entire structure.

Renewable Materials

Many of the materials used in this home are made from recycled content, are environmentally friendly or come from local sources.

Energy Efficient

This house uses strategies such as increased insulation, reduced thermal bridging, higher-performing windows and doors and air-tight construction, along with reliable ventilation strategies, to increase comfort, reduce the size of the mechanical system, and significantly reduce heating and cooling costs. Specifically, the entire old structure is to be clad in rigid insulation, while the new portion is to be superinsulated.

Renewable Power

The house is ideally sited to take advantage of solar collectors, which is to occur when the owners move to the home full time in a few years.