Projects / Restaurants      Portland, Maine

Sagamore Hill Lounge

Context

Located in Portland’s bustling West End neighborhood, the over-sized lobby of an apartment building was begging to become something more. The existing mosaic floor and gorgeous arched windows were historic details that the client wanted to preserve while creating a modern, cozy bar with presidential flair. The touchstones for this design were Teddy Roosevelt’s Sagamore Hill trophy room (at his summer White House), and the contemporary Portland vibe. The client wanted a thoughtful, modern reinterpretation while avoiding a kitschy recreation of a hunting lodge.

Response

Because the space is a few feet above street level, we had to pay special attention to the ceiling. We arrived at a very special feature over the bar that evokes both the nautical traditions of Portland while perhaps hinting at some of the elements from Teddy’s trophy room (elephant tusks anyone?). Artfully placed taxidermy, both real and sculptural, evokes a lodge-like feel without being too heavy or dramatic. Patrons perched at the bar along the window can watch the streetscape below while sipping on a seasonal signature cocktail, while small groups can comfortably convene in the classy banquettes.

Specs

  • Year Completed

  • Cost

    $$$$$$
  • Gross Floor Area

    2360 sq ft
  • Seats

    60
  • Baths

    2
  • Partners

    Burnham & Lobozzo
    Spark AE

Sustainability Achievements

Site

  • Walkable location
  • Near public transportation
  • Renovation required minimal site disturbance
  • Bike racks onsite
  • Reused materials from the site

Materials

  • Uses recycled or reclaimed materials
  • Designed for durability
  • Designed for low maintenance

Wellness

  • Fresh air ventilation system for indoor air quality
  • Visual connection to the outdoors
  • Low-VOC finished

Water

  • Low-flow fixtures
  • Heat pump water heater

Energy

  • Has an integrated energy monitoring system
  • Fresh air ventilation system with heat recovery