Projects / Multifamily     

West End Apartments

Context

The site was designed to begin the process of creating a new downtown for South Portland’s West End neighborhood, with numerous streetscape improvements including new street lights, street trees, a new bus stop, on-street car parking, and comfortable and safe pedestrian movement.

Response

The 64-apartment mixed-use development utilizes a truss roof system in order to create a “solar mountain” roof, angled for maximum solar gain while also adding variation at the roof line. Because this project would essentially be setting the precedent of what a downtown building should be  in the West End, we wanted to be sure we were creating an active street level that engages with the street/sidewalk and scaling the building appropriately to promote densification and activity in the neighborhood, rather than the sprawl that exists. Fitting in the parking requirements on-site was a challenge, as well as designing with a “kink” in the property line and planning for a potential Phase 2 project on the other portion of the site. We were able to incorporate the required parking by having several spaces tucked underneath the Upper Level’s overhangs and landing columns appropriately to fit parking spaces.

Specs

  • Year Completed

  • Cost

    $$$$$$
  • Gross Floor Area

    58600 sq ft
  • Units

    64

Sustainability Achievements

Site

  • Walkable location
  • Near public transportation
  • Sustainable landscape
  • Native plantings
  • Bike racks onsite
  • Ecological Stormwater Management
  • Resilient landscape design

Materials

  • Designed for low maintenance
  • Low global warming potential insulation

Wellness

  • Optimized for daylighting
  • Fresh air ventilation system for indoor air quality
  • Low-VOC finishes

Water

  • Rainwater capturing system
  • Low-flow fixtures
  • Designed to maintain natural drainage patterns
  • Landscaping requires little water

Energy

  • Uses renewable energy systems
  • Uses passive design strategies
  • Net zero ready
  • Triple-glazed windows
  • Airtight construction