Projects / New Homes      Ipswich, Massachusetts

Ipswich Hill

Context

 

A young family with a wooded, triangular lot in Ipswich, Massachusetts wanted to take on a highly creative, organic, and unrushed process in designing their new home. The parents of three boys had contemporary ideas for living, including phasing the construction of different structures over time as the kids grew so they could maximize the options for use on their land.

They hoped to build a net zero energy home that would be cozy on the very coldest days of winter, using cost-efficient methods of home building. The house needed to be sited to minimize impact on the land and trees, and it was critical to respect a conservation easement on the south border of the lot.

Finally, the design would be contemporary in form and feel, but it would also need to fit into a classic New England context, both in terms of materials used and durability. We were asked to honor the notions of “surprise and delight,” and that inspired everything we designed for the family.

Response

The highly unique home consists of a three-story form, composed mostly of bedrooms and baths on the top two floors and a cross axis of shared living spaces on the first level. This axis extends out to an oversized covered porch, open to the south and west. The porch connects to a two-story garage with flex space above, used as a guest house, play room, and yoga studio depending on the day.

A floor-to-ceiling ribbon of glass wraps the south and west walls of the lower level, bringing in an abundance of natural light and linking the entire open plan to the yard beyond. The master suite takes up the entire top floor, and includes an outdoor deck with a shower. The middle floor has extra height to accommodate a variety of multi-level play scenarios in the kids’ rooms.

Many of the materials used in this house are made from recycled or environmentally friendly content, or they come from local sources. The high performance home has triple glazed windows and all materials, adhesives, and sealants are low toxicity and safe for growing kids.

Specs

  • Year Completed

  • Cost

    $$$$$
  • Gross Floor Area

    4000 sq ft
  • Beds

    6
  • Baths

    4
  • Partners

    Casco Bay Engineering
    Goodwin Homes

Sustainability Achievements

Site

  • Walkable location
  • Sustainable landscape
  • Native plantings
  • Ecological Stormwater Management

Materials

  • Uses locally-sourced materials
  • Designed for low maintenance
  • Low global warming potential insulation

Wellness

  • Optimized for daylighting
  • Visual connection to the outdoors
  • Low-VOC finishes

Water

  • Low-flow fixtures
  • Designed to maintain natural drainage patterns
  • Landscaping requires little water

Energy

  • Uses passive design strategies
  • R-5 windows
  • R-40 walls
  • R-60 roof
  • R-20 slab
  • Net zero ready
  • Super-insulated
  • Triple-glazed windows
  • High Quality Air-tight construction