Projects / Renovations      Falmouth, Maine

Near Merezero

"It's the nicest house I've ever been in; works great and looks great!"
Lindsey Tweed, Owner - Near Merezero

Context

Built in the 1970s, the existing house had an unexpected, eclectic character that its owners loved, including a variety of recycled doors, windows, interior finishes, and an exposed post-and-beam structure. In spite of its perfect south-facing exposure, the home was fussy and expensive to heat. The interior was gloomy and cut off from the surrounding garden and fields, the basement flooded with water and silt after every heavy rain.

A beautiful private pond was virtually invisible from most of the living and bedroom spaces, and a separate guesthouse and studio disrupted natural groundwater flows across the site. The challenge would be to drastically reduce the home’s energy needs without losing its unique personality and style.

Response

We performed a deep energy retrofit with Net Zero Energy a goal of the renovation. New windows and dormers opened the home up to the south and a striking view of the pond. New doors and porches helped to open the space up to the 10-acre property and its features. The new design also reduced space needs and combined functions, which reduced the home’s overall footprint on the land. The guesthouse/studio was relocated, improving groundwater flows.

The home features FSC-certified wood, and we reused materials whenever possible. New materials were sourced locally, and we used native Maine plant species to create a sustainable landscape. A new bio-swale filters and controls water run-off into the stream, helping to reinstate natural water patterns and preventing erosion and flooding. The super insulated exterior shell stays warm thanks to low-energy heat pumps, and heat recovery air exchangers allow fresh air to flow through the home all year long. Extensive use of LED lighting brought lighting energy use down to a third of what a conventional system would use. Rooftop PV panels, backed by a wood-fired stove, provide power and heat, and rooftop evacuated solar tubes provide hot water.

Specs

  • Year Completed

  • Cost

    $$$$$$$$
  • Gross Floor Area

    3800 sq ft
  • Beds

    3
  • Baths

    2.5
  • Partners

    Kolbert Building
    Casco Bay Engineering
    Judy Schneider, Interior Designer

Sustainability Achievements

Site

  • Sustainable landscape
  • Edible landscape
  • Native plantings
  • Renovation required minimal site disturbance
  • Reused materials from the site
  • Ecological Stormwater Management
  • Resilient landscape design

Materials

  • Uses recycled or reclaimed materials
  • Uses locally-sourced materials
  • Designed for durability
  • Designed for low maintenance
  • Designed for minimal embodied energy
  • Low global warming potential insulation

Wellness

  • Optimized for daylighting
  • Fresh air ventilation system for indoor air quality
  • Visual connection to the outdoors
  • Low-VOC finishes
  • Formaldehyde-free building

Water

  • Rainwater capturing system
  • Low-flow fixtures
  • Designed to maintain natural drainage patterns
  • Solar hot water system
  • Landscaping requires little water

Energy

  • Fossil fuel-free building
  • Uses renewable energy systems
  • Uses passive design strategies
  • R-6 windows
  • R-40 walls
  • R-60 roof
  • R-20 slab
  • Net zero (12kW)
  • Has an integrated energy monitoring system
  • Fresh air ventilation system with heat recovery
  • Super-insulated
  • Triple-glazed windows
  • High Quality Air-tight construction: 1.0 ACH50
  • Electric vehicle charging integration